direct naar artikel

MaSS

stapstenen van maritieme geschiedenis

Historie

De Aardenburg was een fluit die in april 1675 voor f 23000 werd aangekocht door de VOC Kamer Zeeland. Het schip heette oorspronkelijk Fontein en werd herdoopt in Aardenburg.

Fluit
De Aardenburg was geen goede zeiler maar heeft desondanks bijna 10 jaar dienst gedaan in Azië, waarvan de laatste 7 jaren onder schipper Jan van Haren. De Aardenburg werd ingezet op de route langs de oostkust van India [naar Bengalen]. Dit was een relatief veilige route waar de inzet van schepen met een groot laadvermogen en relatief geringe diepgang werden ingezet. Een fluit was hier uitermate geschikt voor.

Hout
In 1685 was het schip zo versleten dat het alleen nog ingezet kon worden op korte routes in de Indische archipel. De Aardenburg werd naar Ambon gestuurd omdat er geen betere schepen beschikbaar waren. Gouverneur Padbrugge liet de fluit wat opknappen. Hij stuurt de Aardenburg vervolgens op pad om een lading hout te halen in Xula Besii.

Een lading hout raakte zelfs in een oud en lekkend schip niet beschadigd. Zo nu en dan wordt vermeld dat een schip een reis volbrengt, drijvend op zijn houtlading.

NA_4.VEL_342

Laatste reis
De Aardenburg kwam heel in Celebes aan. Schipper van Haren voorspelde echter dat hij de reis terug naar Ambon (tegen de moesson in) niet meer zou kunnen maken. Jan van Haren slaagde nog bijna in zijn terugreis van Celebes naar Ambon en kwam nog vlakbij het eiland Buru. Vandaaruit werd hij echter terug gedwongen in de richting van de kust van Celebes.

Men kreeg het voor die kust liggende eilandje Warwij in zicht. dat gezien zijn positie het huidige Pulau Manui moet zijn geweest.

Al zinkend voer men richting het zuidelijk gelegen Wawonij (tegenwoordig Wowoni). De Aardenburg zonk op 2 Hollandse zeemijlen* van Wowoni.

Gered
De opvarenden - ca. 71 opvarenden- waaronder een aantal soldaten die werden afgelost, overleefden het ongeluk. De lading hout werd niet gered.

Beschrijving

Referenties

Ga naar aanpassen periodes van zichtbare sites